INTOHIMOINEN KÄSITYÖLÄINEN


MINUN JUURENI

Olen Anna-Maria Kaaretkoski, innostunut ja luova käsityöihminen Lapista, Sodankylän Kersilöstä. Kotoisin olen Savukosen syrjäisestä sivukylästä Martilta - ihan Joulupukin kotikulmilta! Minulla ja miehelläni on metsälappalaiset juuret. Kulttuurissamme porotalous, käsityöt, keräilytalous, metsästys ja kalastus ovat vahvasti läsnä. 


Lapin Anna Design sai alkunsa intohimostani käsitöihin. Jo pienenä tyttönä ihaillen katselin äitini ja mummini käsitöitä. Käsitöitä tehtiin arjen tarpeisiin. Äitini Helena pääsi nuorena opiskelemaan kuvataidetta Ateneumiin, mutta hän joutui palaamaan kotiinsa Kemijokivarteen isän kuoltua äkillisesti. Kuvataiteilijan töitä hän on kuitenkin harrastuspohjalta toteuttanut läpi elämänsä -pitänyt näyttelyitäkin. Taiteellisuuteni lienee äidiltä perittyä, itse ilmennän sitä käsitöissäni. Kuvataide on myös lähellä sydäntäni, siihen ei vain ole toistaiseksi aikani riittänyt. 


Nyt opettajan ammatista eläkkeelle siirryttyäni minulla on  viimekin kunnolla aikaa seurata omia unelmiani. Oma käsityöpajani sijaitsee vanhassa hirsitalossa. Se on ihanteellinen paikka hiljentyä suunnittelmaan, inspiroitumaan ja valmistamaan käsitöitä. Vanhoissa, hieman vinoissa hirsiseinissä näkyy elämä ja nitisevä lautalattia antaa kotoisan tunnelman. Ajattelen , että tämä on minun ateljeeni, oma aarre-aittani.


INSPIRAATIO LÖYTYY LUONNOSTA


Luonto on minulle äärimmäisen tärkeä inspiroitumisen lähde. Siellä tuulet ja tuiskut ovat muovanneet kaiken kauniiksi, jopa karuksikin. Värit ovat sopusoinnussa ja niiden harmonia on uskomaton. Jängät, vedet, kangas- ja lehtomaat, sekä tunturipaljakat ovat kaikki erilaisia - omalla tavallaan kauniita.  Värien ja sävyjen yhteen sovittaminen on innostavaa, koska luonnosta löytää jo valmiiksi upeita väriyhdistelmiä.

Pohjan inspiraatiolle luovatkin luonnon elementit, vuodenajat ja kansanperinne. Perinteitä ja kulttuuria pitää kunnioittaa käistöiden tekemisessä, mutta täytyy myös uskaltaa luoda uutta, josta aikanaan voi muodostua oman ajan perinnettä.

Lenkkeily on mielekästä, silloin voin keskittyä ympäri vuoden luonnon kauneuteen. Saunominen, nukkuminen ja retkeily rauhoittavat ajatuksiani ja antavat mahdollisuuksia uusille ideoille. Toisinaan nimeän luomukseni inspiraationa toimineen asian tai tunteen pohjalta. Innostukseni siis kumpusi halusta tehdä jotain kaunista, mutta myös tarpeellista. Eräs miesasiakkaani totesikin neuleita katsellessaan, " näkee että sydän ja sielu ovat olleet mukana tekemisessä". Kun asiakas näkee tuotteessani saman kauneuden, mihin sitä valmistaessani pyrin, koen olevani onnistunut. 

Haaveenani on vielä joku päivä toteuttaa oma neulekirja innostamaan muitakin tämän upean perinteikkään harrastuksen pariin. 

 UNELMIENI KÄSITYÖKAHVILA LAPIN ANNAN TUPA

Lapin Annan tunnelmallinen hirsitupa on valmistunut sodan jälkeen vuonna 1947. Sen rakensivat Miina ja Fredrik Aikio. Heidän poikansa Arvo ja Eero Aikio olivat talon viimeiset asukkaat, kunnes se jäi tyhjilleen noin kymmeneksi vuodeksi. Poikani osti tilan ja minä aloitin siinä peruskorjaamisen vuonna 2012. Remonttia onkin tehty hiljaa harkiten, työtunteja laskematta, jotta vanhan talon henki saatasiin säilymään. Ajatuksena oli luoda itselle oma ateljee ja pieni myymälä, missä voi toteuttaa omaa visuaalisuutta, niin sisustuksellisesti kuin käsitöissäkin. Jokainen esine ja kaluste onkin ajatuksella mietitty ja hankittu.

KUVAGALLERIA